Impadurirea Romaniei. Proces greu, dar benefic - Marturie pe viata
Impadurirea Romaniei. Proces greu, dar benefic

Impadurirea Romaniei. Proces greu, dar benefic

Importanta copacilor in relatia cu omul

Un lucru foarte important de stiut este ca omul traieste pentru ca natura ii permite. Pe langa hrana si apa, omul are nevoie de oxigen. Una din cele mai importante surse de oxigen de pe pamant este copacul. In decursul unui an, o persoana adulta inspira aproximativ 550 litrii de oxigen pur pe zi. Ca si o comparatie, un copac ajuns la maturitate poate produce aproximativ 92 de litrii de oxigen pur pe zi. Si sa nu uitam, copacii se “ hranesc ” cu dioxid de carbon. De aici putem intelege cata importanta au copacii pentru noi oamenii si nu numai.

Recrutarea voluntarilor si procesul de plantare. Care este mai greu?

Pentru impadurirea terenurilor degradate sau zonelor defrisate, este nevoie de voluntari in cadrul campaniilor de impadurire. Procesul de recrutare a voluntarilor nu este foarte usor, desi in ultimi ani a existat un interes tot mai ridicat asupra acestor actiuni. Cateva metodele de recrutare ar fi: prin intermediul social media, anunturi pe site-uri de locuri de munca sau recomandari personale.

In acelasi timp, este foarte importanta si tehnica de plantare, astfel ca nici un voluntar care va planta un copac nu va merge pe teren daca nu a fost instruit in prealabil. Procedeul plantarii in gropi este cel mai utilizat deoarece permine plantarea tuturor categoriilor de puieti. Dupa plantare, fiecare puiet trebuie verificat din punct de vedere al pozitiei corecte ( verticale ), iar pentru a verifica stabilitatea acestuia se va incerca o usoara smulgere a sa.

Pentru ca procesul de plantare este unul standard si poate fi cu usurinta indeplinit, marea problema ramane recrutarea voluntarilor care sa ajute la impadurire. Totusi este incurajator faptul ca a crescut interesul oamenilor pentru astfel de actiuni.

Plantam azi. Dar cand ne vom bucura de beneficiile impaduririi?

Puietii plantati astazi in campaniile de impadurire, vor prelua rolul de padure peste aproximativ 20 de ani. De exemplu un stejar care este plantat astazi, ajunge la maturitate in 50 de ani. Totusi depinde foarte mult ce copac este plantat. Sunt copaci cum ar fi tuia care creste foarte repede, de exemplu poate creste si un metru in inaltime intr-un singur an. Teiul si salcia cresc aproximativ 2-3 metrii pe an. In concluzie, este important sa se planteze cat mai curand si intr-un mod constant pentru a avea un viitor asigurat.