Padurile virgine. Intre conservare si defrisare - Marturie pe viata
Padurile virgine. Intre conservare si defrisare

Padurile virgine. Intre conservare si defrisare

Romania. Paradisul padurilor virgine

Pe teritoriul Romaniei, se afla cea mai mare intindere de paduri virgine din Europa ( 60% ). O capodopera a naturii in care de sute de ani, natura traieste in forma sa pura nefiind afectata de interventia omului. Este locul unde arborii sunt doborati doar de vant sau mor de batranete, fiind hrana pentru ecosistemul generatiilor viitoare. In aceste locuri, natura creste in armonie. Vietati precum cerbul, mistretul, lupul, capra neagra, ursul brun si multe altele, toate sunt intr-o stransa legatura fireasca.

Conservarea padurilor virgine. O lupta greu de dus

Desi este foarte importanta pastrarea acestor paduri virgine, doar in anul 2011, W.W.F. ( World Wildlife Fund ) Romania a adus prima data in atentia publicului aceste paduri, prin campania “Salvati padurile virgine”. Sa lansat o petitie care a fost semnata de 100.000 de persoane, astfel sa incheiat un protocol pentru protejarea padurilor virgine intre Ministerul mediului si W.W.F. In anul 2012 prin implicarea unui grup de experti, sa emis OM 3397/2012 prin care se stabilesc criteriile si indicatorii pentru identificarea padurilor virgine si cvasivirgine pentru a sti exact care sunt padurile incadrate ca paduri virgine. Iar in anul 2016 sa aprobat OM 2525/2016 privind construirea catalogului national al padurilor virgine si cvasivirgine din Romania in care au fost incluse toate padurile virgine, cu locatia si limitele lor, pentru a nu exista loc de interpretare in caz de exploatari forestiere in acea zona.

Citeste mai mult despre importanta padurilor virgine si despre cum le putem proteja pe pagina W.W.F. Romania.. 

Defrisare “legala” in padurile virgine. Un adevar dureros

Din cele mai vechi timpuri, lemnul a fost utilizat in mai multe scopuri, cum ar fi: combustibil, material de constructie, fabricarea hartiei, mobilierului si multe altele. Astfel exploatarea padurilor a fost mereu de  mare interes pentru om. Problema apare atunci cand exploatarea se face in ariile protejate, parcuri nationale, acolo unde paduri seculare ajung paduri de productie. Daca asta ar fi singura problema, nu ar fi asa grav, deoarece se pot lua masuri cum ar fi amenzi si inclusiv dosare penale. Adevarata problema este ca exploatarile in astfel de zone sunt facute cu acte in regula, aprobate de ocolurile silvice. O modalitate de a exploata o astfel de zona este aceea de a smulge copacii din radacina dand ulterior vina pe furtuni. 

Exista lege pentru repararea daunelor facute de exploatarile forestiere?

Raspunsul este da. Dupa ori ce exploatare forestiera, trebuie stabilit modul si anul in care se asigura regenerarea completa a suprafetei. Modul poate fi: natural, impadurire sau mixt. Exploatatorii prefera modul natural, in sensul ca nu impaduresc nimic, dar nici nu respecta procesul de exploatare astfel incat sa faciliteze impadurirea naturala. Pentru a stopa aceste exploatari abuzive, cei responsabili de verificarea legalitatii trebuie sa isi faca bine treaba, e nevoie de verificari la locul exploatarii, nu doar in acte. Sunt foarte benefice actiunile de impadurire, deoarece cu cat ne implicam mai mult putem ajung chiar in fata defrisarilor.