Ziua epuizării
Viteza vieții noastre crește pe zi ce trece, iar creșterea se simte de la modul în care ne deplasăm la modul în care ne hrănim, de la relațiile cu cei din jurul nostru la tot ceea ce înseamnă consum. Modul și ritmul în care consumăm generează o mare parte din problemele cu care ne confruntăm, deoarece uneori pierdem din vedere factorul rațional și ajungem să consumăm viitorul înainte să îl trăim.
Realitatea ne arată că aceaste cuvinte nu reprezintă doar o metaforă, întrucât zilele trecute (28 iulie) tocmai am depașit cantitatea de resurse naturale pe care planeta noastră o poate oferi pentru a ne asigura traiul-fenomenul poartă numele de Overshoot day (Ziua suprasolicitării Pământului).
Pentru a înțelege mai ușor situația, putem lua un exemplu: să spunem că resursele pe care Pământul ni le pune la dispoziție pentru a supraviețui, pe parcursul unui an calendaristic, au forma unei cantități de mâncare. De la începutul anului și până acum am mâncat, dar am și aruncat multe din produsele oferite, iar în această zi, proviziile pe care le mai aveam până la sfârșitul anului s-au terminat. Circumstanța creată este o definiție clară a modului în care întrebuințăm ceea ce avem, a cantităților pe care le consumăm și ne indică faptul că pentru următoarele 5 luni vom consuma energie în plus. Practic am făcut un credit în univers cu o dobândă maree pe care cu siguranță o vom resimți în viitor prin schimbările climatice tot mai accentuate.
Un factor determinant în ceea ce privește intensificarea fenomenului este creșterea amprentei de carbon cu mai mult de un procent în comparație cu anul trecut. Situația sta prost având în vedere că tot ceea ce folosim comparativ cu ceea ce producem este în creștere ajungând să avem nevoie de energia pe care aproximativ 2 planete ar genera-o pentru a trăi până la finalul anului. Aprenta de carbon este strâns legată de amprenta ecologică- o zonă de productivitate ecologică necesară producerii resurselor utilizate și asimilării deșeurile generate de o anumită populație, calculată pe baza a şase categorii diferite, „culturile, păşunile, spaţiile forestiere necesare pentru produsele forestiere, zonele de pescuit, spaţiile construite şi spaţiile forestiere necesare pentru absorbirea carbonului emis prin arderea de combustibili fosili.
Deși poate nu ne vine ușor să credem, una dintre amprentele ecologice cu impact considerabil este cea a alimentației, având în vederea că producerea hranei implica și celelalte categorii de amprente, în deosebi culturile și carbonul. Ar trebui să învățăm din această situație că trebuie să ne gândim de două ori înainte să cumpărăm cantități mari de mâncare despre care știm că probabil vor ajunge la gunoi.
În final, intervenția omului este principalul factor generator al dezechilibrelor deoarece resursele ajung să fie depășite atunci când presiunea umană devine mai mare decât capacitatea sistemelor naturale de a se regenara.
Pentru a intârzia pe cât posibil suprasolicitarea acestor capacități, fiecare mic gest contează. Deși efortul trebuie să fie unul colectiv și susținut, asta nu înseamnă că pașii mici nu sunt de ajutor. Îți lăsăm mai jos o listă de idei care pot face un bine plantei și implicit ție, cel din viitor.
- Utilizați becuri cu consum redus.
- Montați pereții și tavanele izolante.
- Folosiți aparate eficiente din punct de vedere energetic
- Folosiți transportul public în loc de mașinile private pentru a ajuta la reducerea poluării aerului.
- Mersul pe jos sau cu bicicleta în orașe.
- Călătoriți cu trenul sau autobuzul
- Deconectați dispozitivul electronic când nu îl utilizați.
- Evitați utilizarea produselor de unică folosință și, dacă o faceți, găsiți întotdeauna modalitatea corectă de a le recicla.
- Oferă tuturor obiectelor o a doua viață.
- Reduceți consumul de apă în toate scopurile.
- Evitați să folosiți plastic cât mai mult posibil (deși poate fi reciclat în viitor).
- Cumpărați alimente locale și sezoniere (pentru a evita transportul pe distanțe lungi și contaminarea).
- Reduceți consumul de carne: industria cărnii generează multe emisii de gaze cu efect de seră.
- Evitarea achiziționării de produse care conțin ulei de palmier și alimente procesate este o altă recomandare importantă pentru reducerea amprentei ecologice și protejarea pădurilor din Asia de Sud-Est.
- Reduceți risipa alimentară.