Padurea Romaniei. Intre impadurire si defrisare - Marturie pe viata
Padurea Romaniei. Intre impadurire si defrisare

Padurea Romaniei. Intre impadurire si defrisare

Padurile romaniei si raportul acestora la Uniunea Europeana

Cand vine vorba de padure, Romania are o mostenire foarte mare, demna de invidiat din partea multor tari europene, dar odata cu aceasta mostenire, vine si o mare responsabilitate, aceea de a o proteja impotriva defrisarilor. Chiar daca nu suntem printre primele 10 tari europene privind suprafata impadurita, ne putem mandri insa cu media de masa lemnoasa la hectar, avand 321 metri cubi, fata de 147 metri cubi care este media europeana.

Romania detine 2/3 din padurile virgine ale Europei, adica din 322.000 de hectare de paduri virgine la nivelul UE, 210.000 de hectare sunt in Romania. Putem spune ca este un cadou din partea naturii pentru Romania, depinde de noi ce vom face cu acest cadou. Pentru mai multe detalii despre padurile virgine, cititi articolul Padurile virgine. Intre conservare si defrisare (link)

Defrisarea este devina pentru locul ocupat de Romania?

In Romania, suprafata impadurita a scazut de la 7,048 milioane de hectare in 2016 la 6,929 milioane de hectare in 2020 si suntem predispusi la a spune ca in Romania sunt defrisari masive. Insa suntem departe de ce se intampla in anii 80 cand anual se taiau aproximativ 25 milioane metrii cubi de masa lemnoasa, comparativ cu 11,7 milioane metrii cubi in anul 2006 sau 18 milioane metrii cubi in 2016. Totsi nu sunt de neglijat aceste cifre datorita faptului ca multe taieri ilegale nu sunt usor de identificat si astfel avem cifre mult mai mari in realitate. 

Solutia? Actiunile de impadurire

Din fericire, exista multe campanii de impadurire, iar aceste actiuni sunt din ce in ce mai ample si de impact. Exista interes din partea multor companii care sprijina actiunile de impadurire prin finantarea lor sau prin reclama. Acest lucru este foarte benefic pentru recuperarea pierderilor rezultate din exploatarea foriestera. Avand in vedere ca un stejar, de exemplu, creste 12 metrii in 20 de ani, este foarte importanta plantarea timpurie pentru a putea evita efectele negative ale defrisarii.